BRADFORD-ON-AVON 🇬🇧

BRADFORD-ON-AVON se nalazi u regiji Wiltshire, na rijeci Avon, na krajnjem jugu poznate oblasti The Cotswolds, jugo-istočno od Batha udaljen oko 20 minuta autom. Što možete vidjeti i obići u Bradford-on-Avonu:

  • Town Bridge; srednjovjekovni most datira iz 14. stoljeća, da bi današnji oblik dobio u 18. stoljeću
  • St Laurence’s Church (The Saxon Church); datira iz 10 stoljeća, jedna od rijetkih preostalih saksonskih crkava u Engleskoj
  • Chapel of St. Mary Tory; sagrađena u 15. stoljeću, korištena kao hodočasnička kapela na putu do Glastonburya
  • Holy Trinity Church; datira iz 1150. godine, nalazi se u blizini Saksonske crkve
  • St Thomas More’s Catholic Church; trebala biti vijećnica, prodana u koncesiji katoličkoj crkvi
  • The Shambles Street: ulica sa lijepim malim trgovinama, restoranima u starim građevinama
  • Old industrial buildings; zgrade iz 17. stoljeća, potječu iz najuspješnijeg razdoblja lokalne tekstilne industrije
  • Tithe Barn; hambar sagrađen u 14. stoljeću, nalazi se na Barton Farm
  • The Hall; zgrada izgrađena oko 1600. godine
  • The Iron Duke; izgrađen 1849. godine, stroj za valjanje gume
  • Town Wharf; pristanište na kanalu Kennet & Avon jedno od najprometnijih tijekom 1850-ih godina
  • Iford Manor: The Peto Garden; vlastelinski posjed sa lijepim vrtom u umjetničkom i obrtničkom stilu izgrađen između 1899-1933. godine

Bradford-on-Avon smo posjetili zadnji dan kada smo se vraćali kući i naknadno smo odlučili večer prije da posjetimo ovaj mali grad i Salisbury. Po dolasku u ovaj gradić imali smo lijep sunčan dan pa smo uživali u šetnji i razgledanju ovog lijepog gradića. Parkirali smo se pored željezničke stanice, gdje nas je dočekala lijepa stara građevina stanice. Dalje smo pošli prema poznatom starom mostu Town Bridge i uživali u pogledu na lijepe stare građevine na tome putu. Došli smo do parka gdje se nalazi War Memorial spomenik. Prošetali smo ovim malim parkom gdje se na lijevoj strani parka nalazi pješački most McKeever Bridge, preko kojega smo prešli na drugu stranu rijeke Avon u kojem se nalaze crkve koje smo željeli posjetiti.

Prvo smo došli do Holy Trinity Church i obišli je cijelu, ali nismo ulazili unutra, jer je bila zatvorena zbog korona mjera. Prošli smo dalje od crkve prema vrhu grada, gdje se nalazi Chapel of St. Mary Tory, ali nismo išli do nje, jer smo trebali dugo se penjati na brdo do crkve. Popeli smo se samo do prvog nivoa i uživali u starim građevinama na tom dijelu grada, a onda smo se vratili prema Holy Trinity crkvi u čijoj se blizini nalazi stara saksonska crkva St Laurence’s Church, koja je također bila zatvorena pa smo samo u pogledu na crkvu sa vanjske strane. Poslije obilaska crkava krenuli smo ulicom Church St prema Market St, gdje se nalazi St Thomas More’s Catholic Church, The Swan Hotel i druge stare građevine i uživali smo u pogledu na njih.

Poslije obilaska Market St smo prošetali ulicom The Shambles St, koja se nadovezuje na Market St, gdje se nalaze lijepe male trgovine i restorani. Dalje smo se spustili starom mostu i preko njega ponovno se vratili na mjesto gdje se nalazi mali park, odakle smo pošli u obilazak grada. Preko puta parka se nalaze predivne stare građevine, u kojima su sada cafe i restoran, koje izgledaju predivno kao istrgnute iz vremena. U jednoj se nalazi talijanski restorana Ravello, a u drugoj je The Bridge Tea Rooms. Poslije toga smo pošli uzvodno uz rijeku da bi smo došli do Tithe Barn i Barton Farm, lijepi dio grada u kojeg mnogi dolaze da uživaju u prirodi oko rijeke Avon. Nakon obilaska ovog dijela grada vratili smo se do našeg parkinga, odakle smo krenuli prema Salisburyu. Grad Bradford-on-Avon me oduševio, tako da smo opet dobro odlučili što smo iskoristili povratak kući posjetivši ovaj lijepi gradić na rijeci Avon.

Leave a comment